« ... η μαρκίζα γράφει "αγορά ελεύθερη" ... | ... για τον Γιάννη Ρίτσο ... »


... υπόθεση Kαραμανλή - Μέρτεν (1959) ...

stavrosx1

***

*

... τέσσερις καταγραφές ...

-------------------------------------------------------

"Το Βήμα"

***

*

«Εκτελούσε εντολές» ο Μέρτεν

*

alt

... Μακρής, Καραμανλής, Μέρτεν - τί τους "έδενε"; ...

Το όνομα του χιτλερικού αξιωματικού Μαξ Μέρτεν συνδέθηκε στην Ελλάδα όχι μόνο με την εξολόθρευση των 56.000 και πλέον Εβραίων Ελλήνων υπηκόων της Θεσσαλονίκης αλλά και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του '50.

Ο Μέρτεν, εναντίον του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία ως εγκληματία πολέμου από το 1947, είχε συλληφθεί και μεταφερθεί σε φυλακές της Αθήνας, δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1959 και καταδικάστηκε σε «κατά συγχώνευσιν κάθειρξιν» 25 ετών αλλά λίγους μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στη Δυτική Γερμανία για να εκτίσει (υποτίθεται) εκεί την ποινή του. Το 1960 αφέθη ελεύθερος.

Τον Ιανουάριο του 1959 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή φέρνει στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» και το δικαιολογεί με το ότι, όπως δήλωσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Καλίας, «πρέπει να παραμεριστούν τα εμπόδια διά την ανάπτυξιν των σχέσεών μας με τη Δυτική Γερμανία». Η αντιπολίτευση, με τους Κ. Μητσοτάκη, Ηλ. Τσιριμώκο και Στ. Ηλιόπουλο, καταγγέλλει την «αμνήστευση των εγκληματιών του ελληνικού λαού» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει υποκύψει σε πιέσεις της δυτικογερμανικής κυβέρνησης, πράγμα το οποίο αρνείται ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τον Νοέμβριο του 1958 σε επίσκεψη στη Βόννη, όπου είχαν συνομιλίες με τον καγκελάριο Αντενάουερ για «αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών».

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του υπουργού και στενού συνεργάτη του Καραμανλή, Ντάκου Μακρή, η Δοξούλα, το γένος Λεοντίδου, ήταν γραμματέας του Μέρτεν στην Κατοχή και, φυσικά, δημιουργείται ζήτημα. Πάντως, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των αντιδράσεων του ελληνικού και του βρετανικού Τύπου (οι «Times» του Λονδίνου είχαν γράψει ότι η Ελλάδα «αμνηστεύει τους σφαγείς της»), η κυβέρνηση δέχεται να εξαιρεθεί από τα μέτρα ο Μέρτεν, για τον οποίο προβλέπεται «να παραμείνη εις την δικαιοδοσίαν των ελληνικών δικαστηρίων».

alt

Πράγματι ο Μέρτεν οδηγήθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου στις 11 Φεβρουαρίου 1959 με ένα πλήθος κατηγοριών για παράνομες φυλακίσεις εβραϊκής καταγωγής Ελλήνων της Θεσσαλονίκης, για εγκλεισμό 56.000 σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, για θάνατο από ασιτία, για καταστροφή εβραϊκού νεκροταφείου, για εκτόπιση 40.000 στη Γερμανία κτλ. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι αποκαλυπτικοί, το ακροατήριο κατά πλειονότητα εβραϊκό, ανάμεσά τους και απεσταλμένοι ξένων εφημερίδων καθώς και άγγλοι νομομαθείς, και τα μέτρα της Αστυνομίας εντός και εκτός του δικαστηρίου αποτρεπτικά για κάθε δημόσια αντιναζιστική εκδήλωση. Ο ίδιος ο Μέρτεν ­ μόλις 45 ετών τότε­, κομψοντυμένος και φιλομειδής, δηλώνει φυσικά αθώος και μόνο για ορισμένα πταίσματα αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά και γι' αυτά «εκτελούσε εντολές ανωτέρων του». Ευχαριστεί τους τρεις μάρτυρες υπερασπίσεως (οι επί Κατοχής διευθυντές τράπεζας και άλλων οργανισμών της Μακεδονίας) που, σε αναγκαστική συνταξιοδότηση τώρα, ήρθαν να του συμπαρασταθούν. Για όλες τις κατηγορίες καταδικάζεται σε φυλάκιση 6-20 ετών και «κατά συγχώνευσιν εις κάθειρξιν 25 ετών».

---

alt

Ο λοχαγός Μαξ Μέρτεν με τον βοηθό υπασπιστή του Μάισνερ έφθασαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1942, έναν χρόνο μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της εφαρμογής της διαταγής της 7ης Ιουλίου της τοπικής Komandatur για «τα μέτρα κατά των Εβραίων και των περιουσιών αυτών» στην περιοχή της Μακεδονίας. Κατά σύμπτωση την ίδια εποχή υπηρετούσε στα γραφεία της Βέρμαχτ στη Θεσσαλονίκη ο Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και αργότερα πρόεδρος της Αυστρίας.

----------------------------------------------------------------------------------------

"Ριζοσπάστης"

***

*

 

" (...) Ο Μέρτεν συνελήφθη, κατά σύμπτωση, στην Αθήνα το Μάη του 1957. Το Μάρτη του 1958, εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και ορίστηκε η δίκη του. Το Νοέμβρη του 1958, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δυτ. Γερμανία. Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες ενδιαφέρονταν για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ηθελαν, όμως, να σταματήσει και η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτ. Γερμανίας, που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική τους δράση, να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στη χώρα μας.

Οπως αποδείχτηκε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια μάρκα. Στα τέλη του Γενάρη του 1959, ήρθε για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου»... Μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΕΔΑ, η κυβέρνηση εξαίρεσε την περίπτωση Μέρτεν. Ολοι, όμως, γνώριζαν ότι επρόκειτο για παραπλανητικό ελιγμό.

Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ. Τελικά, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση του προηγούμενου νόμου, ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος...

Λίγο αργότερα, το Σεπτέμβρη του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις του Μέρτεν, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημ. Μακρής ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Το γεγονός προκαλεί σάλο στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις «αποκαλύψεις», αρνείται, όμως, να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες της ΕΔΑ για τους πραγματικούς λόγους απελευθέρωσης του Μέρτεν. Προκαλώντας έτσι και ένταση στη Βουλή..."

---------------------------------------------------------------------------------------

"Καθημερινή"

***

*

alt"... Υπό μορφήν αφηγήσεων τού εγκληματίου πολέμου Μαξ Μέρτεν, ο οποίος είχε καταδικασθή εις τήν Ελλάδα εις 25ετή ειρκτήν και εξεδόθη προ ενός περίπου έτους εις τήν Γερμανίαν διά να κριθή από τήν δικαιοσύνην τής πατρίδος του, εδημοσιεύθησαν εις τήν εφημερίδα "Ηχώ του Αμβούργου" και το εβδομαδιαίον περιοδικον "Ντερ Σπήγκελ", εντόνως συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά τού πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και τού υπουργού τών Εσωτερικών κ. Δημ. Μακρή και τής συζύγου του. Διά τών δημοσιευμάτων τούτων, εμφανίζονται και τά τρία ως άνω πρόσωπα ως πράκτορες τού εδρεύοντος εις τήν Θεσσαλονίκην κατά τήν διάρκειαν τής Κατοχής, γερμανικού στρατηγείου και μάλιστα ως αμειφθέντες διά τάς "υπηρεσίας" των διά τής εκποιήσεως εβραϊκών περιουσιών.

---------------------------------------------------------------------------------------

Γιάννης Κάτρης

("Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα")

***

*

alt

Οι άρχοντες της "δημοκρατικότατης" ΕΡΕ, από δεξιά: Δημήτρης (Τάκος) Μακρής, Κ. Καραμανλής και Παναγιώτης Πιπινέλης, μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών της... χούντας.

*

" (...) άνθρωποι όμως σαν τον Μέρτεν τιμωρούν εξ ίσου σκληρά και τους φίλους τους εκείνους, που προς στιγμήν έστω φάνηκαν να τους απαρνούνται. Όταν γύρισε στην πατρίδα του ο Μέρτεν, σύμφωνα με τη συμφωνία Αθηνών και Μπόν, έπρεπε, για να τηρηθούν οι τύποι, να περάσει από ένα γερμανικό δικαστήριο. Και τότε έσκασε ή μπόμπα. Και ήρθε στην επιφάνεια μια από τις αποπνικτικώτερες ηθικές αναθυμιάσεις.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στο δικαστήριο ο Μάξ Μέρτεν, εξιστορώντας τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα κατά την κατοχή, ανέφερε έναν αριθμό συνεργατών του. Ανάμεσα σ' αυτούς:
α) ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής,
β) ο υπουργός Εσωτερικών Δημήτριος Μακρής,
γ) ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γεώργιος Θέμελης,
δ) η σύζυγος του Δ. Μακρή, Δοξούλα Λεοντίδου (οικογενειακό όνομα).

Η καταγγελία του Μέρτεν, πλαισιωμένη από σχετικά άρθρα του «Σπηγκελ» (28 Σεπτ. 1960) και της «Ηχώ του Αμβούργου», είχε στην ερεθισμένη ελληνική κοινή γνώμη εκρηκτικούς αντίκτυπους. Ο ευρωπαϊκός τύπος (εν μέρει και ο αμερικανικός) ασχολήθηκαν επί εβδομάδες με τη νέα τροπή πού πήρε η υπόθεση Μέρτεν. Και βέβαια οι υπεύθυνοι για τα ελληνικά θέματα κύκλοι του Σταίητ Ντιπάρτμεντ δεν έλαμπαν από ευδαιμονία. . . Η ηγεσία της ελληνικής δεξιάς, το χαϊδεμένο παιδί της αμερικανικής πολιτικής και του ΝΑΤΟ, να γίνεται ο στόχος της λάσπης πού εκτόξευε ένας εγκληματίας πολέμου; Ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας πού ρωτήθηκε αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Είπε όμως χαρακτηριστικά ότι ή αλληλογραφία με την Ουάσιγκτον για την υπόθεση Μέρτεν ήταν μάλλον ογκώδης.

Η καταγγελία για το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή μένει αναπόδεικτη. Για όλους όμως τους άλλους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής. Ό Δημήτριος Μακρής, ο πανίσχυρος και δυναμικός υπουργός των Εσωτερικών ζούσε στη Θεσσαλονίκη κατά την Κατοχή και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες o Μακρής υπεράσπιζε στα γερμανικά στρατοδικεία κατηγορούμενους Έλληνες πολίτες. Αυτή ή εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα τιμητική. Είναι πασίγνωστο ότι μόνον εκείνοι πού είχαν συναλλακτικούς δεσμούς με τον κατακτητή μπορούσαν ν' αποτολμήσουν εμφάνιση συνηγόρου στα θηριώδη γερμανικά στρατοδικεία. Για τη σύζυγό του Δοξούλα προσκομίστηκαν στοιχεία ότι επί κατοχής υπηρετούσε στη γερμανική διοίκηση ως γραμματεύς του Μάξ Μέρτεν. Σε κάποια μάλιστα επέτειο πρόσφερε στον προϊστάμενο της ως δώρο ένα λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες. Τέλος, για τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Θεμελή έγινε γνωστό (το παραδέχθηκε και ο ίδιος) ότι στην Κατοχή είχε διορισθεί από τη γερμανική διοίκηση Νομάρχης. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι στις διοικητικές αυτές θέσεις οι Χιτλερικοί δεν τοποθετούσαν παρά μόνο στενούς και δοκιμασμένους συνεργάτες τους.

Η κόντρα με το Παλάτι οδήγησε τον Κ.Καραμανλή στη παραίτησηΤΟ οπλοστάσιο του Μέρτεν, ως εδώ, δεν φαίνεται απρόσβλητο. Αλλα ή συνέχεια πού πήρε ή υπόθεση επιβάρυνε καταθλιπτικά τη θέση των κατηγορηθέντων. Ή ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει την καταγγελία του Μέρτεν. Αλλα ή διάψευση δεν περιείχε ούτε ένα τεκμήριο πού ν' αναιρεί την ουσία της κατηγορίας. Για λόγους συμπαραστάσεως, κατόπιν διπλωματικών συνεννοήσεων, στις όποιες αναμίχθηκε και ή Ουάσιγκτον, δημοσιεύτηκε και μια ανακοίνωση της γερμανικής κυβερνήσεως (28 Σεπτ. 1960). Αλλά το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα πού έφερε στην επιφάνεια ο Μέρτεν παρέμεινε ανοικτό. Ένας μόνο δρόμος, ίσιος, τίμιος και καθαρός, υπήρχε για να ξεκαθαρίσει ή βρώμικη υπόθεση: Η παραίτηση των Καραμανλή, Μακρή, Θέμελη από την κυβέρνηση και η προσφυγή αυτών, ως ιδιωτών, στη γερμανική Δικαιοσύνη. Αν ο Μέρτεν δεν απεδείκνυε την ακρίβεια των καταγγελιών του οι συκοφαντημένοι ηγέτες της Δεξιάς θα είχαν αποπλύνει το στίγμα της κατηγορίας και θα επέστρεφαν θριαμβευτές. . . Δεν ακολούθησαν όμως αυτόν τον δρόμο, παρά το γεγονός ότι τους τον υπέδειξε ή αντιπολίτευση. Αντί να παραιτηθούν και να προσφύγουν στα γερμανικά δικαστήρια οι Μακρής και Θέμελης κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον του Μέρτεν στα ελληνικά δικαστήρια. . . (Ό Καραμανλής δεν έκανε ούτε αυτό. Δικαιολογούμενος εξήγησε ότι η δικαστική κρίση για τους Μακρή και Θέμελη θα έκρινε αυτόματα και τη δική του περίπτωση). Ή οδός πού επέλεξαν οι κατηγορηθέντες θα άφηνε, όπως και άφησε, αξεκαθάριστο το ηθικό τους πρόβλημα. Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε τρόπος εξαναγκασμού του Μέρτεν να προσέλθει στα ελληνικά δικαστήρια. Δεν είχε παραφρονήσει ο Μέρτεν να ξανάρθει στην Ελλάδα ως κατηγορούμενος και ν' αντιμετωπίσει δύο πανίσχυρους υπουργούς (και από τα παρασκήνια τον ίδιο τον Πρωθυπουργό). Και φυσικά δεν ήρθε. Και το θέμα δεν ξεκαθαρίσθηκε. Το στίγμα έμεινε. Οι κατηγορηθέντες δεν τόλμησαν ν' αντιμετωπίσουν τον Μέρτεν (στα γερμανικά δικαστήρια), κατεχόμενοι από κάποιο πλέγμα και φοβούμενοι (ή μάλλον γνωρίζοντες) ότι οι εφεδρείες του Μέρτεν θα τους συνέτριβαν. Έγράφη, άλλωστε, στον γερμανικό Τύπο, χωρίς να διαψευσθεί, ότι o Μέρτεν διέθετε φωτογραφικό υλικό, ικανό να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα κατονομασθέντα πρόσωπα, αλλά ευρύτερο κύκλο προσωπικοτήτων της Δεξιάς.

altΜε αυτά τα δεδομένα ή κρίση της ιστορίας είναι εξουθενωτική για τρία τουλάχιστον πρόσωπα της υποθέσεως Μέρτεν (ζεύγος Μακρή και Θέμελη), όταν μάλιστα υπομνησθεί ότι η πολιτεία είχε εμπιστευτεί στο μεν Μακρή την εσωτερική ασφάλεια, στον δε Θέμελη τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ως προς τον Καραμανλή ή περίπτωση του είναι διαφορετική. Προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός φαίνεται από τα γεγονότα αμέτοχος των κατηγοριών. Γιατί όμως ακολούθησε τακτική πού άφησε τη σκιά της υποψίας να πλανάται; Ή μόνη εξήγηση πηγάζει από το γεγονός ότι o Καραμανλής δεν ήταν μόνο πρωθυπουργός. Ήταν και αρχηγός της Δεξιάς και επί πλέον εκλεκτός της βασιλικής και αμερικανικής εύνοιας. Ποιο το κέρδος αν εξασφάλιζε τη δικαστική πιστοποίηση της προσωπικής του αθωότητας και άφηνε κηλιδωμένη, με δικαστική απόφαση, την πολιτική παράταξη, της οποίας ήταν ο αναγνωρισμένος αρχηγός; Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο κάπως παρορμητικός χαρακτήρας του τον έσπρωχνε στο σωστό δρόμο, οι πολλαπλές εξαρτήσεις του από την ξένη κηδεμονία και από το Παλάτι όρθωναν μπροστά του ανυπέρβλητο φράγμα.

Ό Καραμανλής ακολούθησε τακτική συγκαλύψεως. Για να σωθεί ή υπόληψη της Δεξιάς (και των προστατών της) έπρεπε τα πειστήρια του εγκλήματος να εξαφανισθούν. Και το επέτυχε με την αποφασιστική συνδρομή της γερμανικής κυβερνήσεως. Έπειτα από χρόνια ο Θωμάς Υψηλάντης, που ήταν την εποχή του σκανδάλου Μέρτεν πρεσβευτής στην Μπόν, απεκάλυψε μερικές δραματικές πτυχές από την ελληνογερμανική διακυβερνητική επιχείρηση για την απόσπαση των πολύτιμων πειστηρίων από τα χέρια του Μάξ Μέρτεν.

Τελικά, όλα «πήγαν καλά». Ο Μέρτεν περί τα μέσα Νοεμβρίου 1960 παρέδωσε το φωτογραφικό οπλοστάσιο του. Στην Αθήνα, όταν ελήφθη το σχετικό τηλεγράφημα, πολλές καρδιές ξανάρχισαν να χτυπούν με τον κανονικό τους ρυθμό. . . Το βαρύ απειλητικό σύννεφο Μέρτεν είχε διαλυθεί. Η ειδυλλιακή ζωή του κατεστημένου θα συνεχιζόταν αδιατάρακτη ..."

---

Σημ.: η εικονογράφηση του κειμένου έγινε με ευθύνη της Stavrovelonias

magdalini2

Αγνοούσα τα πάντα... Τώρα μόλις το διάβασα για την υπόθεση Μέρτεν.
Να είσαι καλά που μας διδάσκεις!
Καλό βράδυ!

panoptis

Θεε μου, τι ιστοριες ! Η Ελλαδα τρανωθηκε μεσα απο τον επισημο κι ανεπισημο δωσιλογισμο. Ειναι οι νυν πατριωτες, πολλοι απ' αυτους... Μας εκαναν να βλεπουμε τον παριωτισμο σα χολερα ιδεολογικη... Γεια σου Σταυρο ! Πολυ ωραιο το σημερινο σου θεμα, Αντιγονη

stavrosx1

... καλησπέρα Μαρία ...
... αυτή είναι η πρόσφατη ιστορία μας ...
... ή τουλάχιστον ένα μέρος της ...
... και οι πρωταγωνιστές της - και οι "άγνωστες" πλευρές τους ...
... τουλάχιστον να ξέρουμε ...
... έρρωσο ...

stavrosx1

... γεια σου Αντιγόνη ...
... η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ...
... ή, ο "εθνάρχης" και η ιστορία του ...
... μια ιστορία που πρέπει να ψάξεις πολύ για να την μάθεις ...
... έρρωσο ...

zaxaroula69

Δεν ειχα ιδεα για την υπόθεση Μερτεν. Καλη η ενημερωση σου Σταυρο. Καλο σου βραδυ.

stavrosx1

... καλησπέρα Ζαχαρούλα ...
... να που φάνηκα κι εγώ κάπου χρήσιμος ...
... να 'σαι καλά ...
... έρρωσο ...

mouette

Με μεγάλη προσοχή διάβασα!
Μπράβο, Σταύρο!
Μου αρέσεις όλο και πιο πολύ!!!!

Καλημέρα...

Σ.

ΥΓ. Δεν ταράχτηκα! Όχι!!! Πολλά ακόμη περιμένω, μιας και η καταγραφή της ιστορίας μοιραία αργεί.

olykos

"Ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου"

petgog

Kαλησπερα Σταυρο. Γραφεις:- ..οι πολλαπλές εξαρτήσεις του από την ξένη κηδεμονία και από το παλάτι όρθωναν μπροστά του ανυπέρβλητο φράγμα. Ο Καραμανλης με την μετεπειτα σταση του, που αυτη γνωριζουμε λογω ηλικιας, εδειξε ποσο εξαρτημενος ηταν. Ορα: ΝΑΤΟ, Παλατι κλπ. Νομιζω οτι ιστορια εχει καταταξει αυτους που αγωνιστηκαν για το καλο της πατριδας και αυτους που το "επαιξαν" κατσαπλιαδικο και μετεπειτα τιμητες. Ποιοι? Οι πατριδοκαπηλοι!! Πετρος
ΥΓ."Τα υστερα κρινουν τα προτερα του καθε ανδρος".Petgog

kartson

Για τον νούμερο 4 μεγαλύτερο 'Έλληνα (εδώ γελάνε και κλαίνε) και την συνεργασία του με τον ΜΕΡΤΕΝ (και κάτι για τον θησαυρό των Εβραίων) πρωτοάκουσα σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα.
Άντε Σταύρο.
Καλό μας ξημέρωμα.

stavrosx1

... γεια σου "Γλάρε" ...
... η ιστορία, τα πώς και τα γιατί είναι μια μεγάλη, θλιβερή, όσο και διδακτική διαδικασία ...
... το θέμα είναι να το ψάχνεις ...
... έρρωσο ...

stavrosx1

... καλησπέρα "Λύκε" ...
... ασφαλώς, αρκεί να μην κρατάς ομπρέλα όταν έχει ηλιοφάνεια ...
... έρρωσο ...

stavrosx1

... γεια σου Πέτρο ...
... δεν είναι σίγουρο ότι οι τελευταίες σου πράξεις σε "καθαρίζουν" για τις πρώτες ...
... αλίμονο αν συνέβαινε μόνον αυτό ...
... γιατί και οι τελευταίες σηκώνουν συζήτηση ...
... έρρωσο ...

stavrosx1

... καλώς τον φίλο Τάκη ...
... κι όμως η "υπόθεση Μέρτεν" έχει απασχολήσει το πανελλήνιο εδώ και πολλές δεκαετίες ...
... όπως και η υπόθεση "ΔΕΗ" - για την οποία υπόσχομαι μια ανάρτηση ...
... έρρωσο ...

chris97

Αδελφε και φιλε Σταυρο, διαπιστωνω ΟΤΙ ΞΥΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ !!! Στη δεδομενη στιγμη τσοπανης ειμαι εγω. Χτυπα ΚΑΡΛ ΟΡΦ ή στα αγγλικα αλλα με δυο ΦΦ και θα βρεις πολλα! Ή χτύπα ΚΑΡΜΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑΝΑ στα αγγλικά. Ο ύμνος του ΠΑΣΟΚ φίλε μου. Καλη ερευνα!! Τα λεμε.....ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !

stavrosx1

... καλημέρα φίλε μου Χρήστο ...
... σίγουρα ο Καρλ Ορφ συνεργάστηκε με τους Ναζί ...
... τα Κάρμινα Μπουράνα "επέζησαν" επί ναζισμού, αλλά ως μουσικά έργα θα ήταν παράδοξο να "πεθάνουν" επί σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ ...
... αν με τη συλλογιστική αυτή πορευόμαστε, ίσως και τα έργα του Βάγκνερ, ως "εθνικά έργα" των Ναζί, θα έπρεπε να τα εξαφανίσουμε ...
... υπάρχουν τόσα και τόσα να καταμαρτυρήσουμε στο ΠΑΣΟΚ, ώστε τα "Κάρμινα Μπουράνα" να είναι το τελευταίο του ψεγάδι ...
... καλά να περνάς φίλε μου και τους χαιρετισμούς μου στα Χανιά ...
... έρρωσο ...

fyri_fyri

Σπουδαία ανάρτηση. Ευχαριστούμε Σταύρο.

stavrosx1

... εγώ σ' ευχαριστώ φίλε Χρήστο ...
... έρρωσο ...

chris97

Τι σχολιο να κανω οταν δεν εχετε ουδεμια σχεση με τη Δημοκρατια!!! Οταν κατι σας ποναει το κοβει η λογοκρισια σας! Που να την βρεις ρε Σταυρο τη Δημοκρατια, εκει που ησουνα κλεισμενος σε ενα απεραντο στρατοπεδο καταναγκαστικης εργασιας με αμοιβη το πινακιο φακης; ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ! Η διαφορα μας ειναι οτι ενω εγω ξερω ΕΣΥ ΑΓΝΟΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ !!! Και να παρετε το αυτοκινητο που δηθεν ειναι παρατημενο απεναντι απο το σπιτι μου.

stavrosx1

... καλησπέρα Χρήστο ...
... είναι σίγουρο ότι για μένα είναι όλα αυτά που λες;
... περί Δημοκρατίας, στρατοπέδων, εργοδοτών κ.λπ.;
... και αυτό το "να πάρετε το αυτοκίνητο που δήθεν είναι παρατημένο απέναντι από το σπίτι μου", τί ακριβώς είναι;
... για αστείο μου φαίνεται ...
... έρρωσο ...

chris97

Εχεις απολυτο δικιο αγαπητε Σταυρο. Ο Καρλ Ορφ ο εκλεκτος συνθετης του Ναζισμου ανεβασε το εργο του, ΚΑΡΜΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑΝΑ στην Φραγκφουρτη. Αυτος ομως δεν το εγραψε, απλως το συνεθεσε-επενδυσε μουσικα. Το χειρογραφο βρεθηκε σε μοναστηρι των Βενεδικτινων κοντα στο Μοναχο [ Βαυαρια ] και εχρησιμοποιειτο σε τελετες Μαυρης Μαγειας απο τους ...Διαβολοκαλογερους. Σημερα ενα ονομα ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ απο την Βαυαρια μηπως σου λεει κατι; Κατά ...διαβολικη συμπτωση καπου εκει κοντα ειναι και η μπυραρια του Μοναχου! Γιαβολ καμαρατ! Τωρα που ..ΧΑΜΠΕΜΟΥΣ ΠΑΠΑΜ,,, δικο μας ετσι λενε, να πηγαινουν αραγε τα παιδια απο τα παλια για το 4ο Ραιχ; Λες αυτο να εξηγει την καλη ...διαγωγη Γρηγορακου {ψαξε ιστορικο πατρος } και γενικα των "φιλων" μας Γερμανων που επιμενουν να πουλησουμε μερικα νησακια μηπως και ξεχρεωθουμε μια και ολες τις Ευρωπα'ι'κες οικονομικες ενισχυσεις καποιοι ορμομενοι απο το Μοναχο εφροντισαν ....να σπαταλησουν η κατα την Παγκαλειον ..ρησιν μαζι τα φαγαμε; Εαν φιλε Σταυρο τον αερολιμενα του Ελληνικου που φερει και το ονομα του Μεγαλου Ελευθ.Βενιζέλου [ετσι για ξεκαρφωμα} τον ΟΤΕ που απο εκει περνανε ολες οι πληροφοριες τον 'Α' τηλ.Σταθμο και ισως και τον ΑΛΤΕΡ σε λιγο τα παιρνανε οι Αμερικανοι 'η οι Αγγλοι ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΙ εκτροπα θα λαμβαναν στη ...χωρα Ελλαντα; Ολοι οι τεχνιτες τοποθετησης πλακων δρομων και πεζοδρομιων θα ειχαν λυσει το προβλημα της ...ανεργιας τους! ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΕΣ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Ειχα γραψει ενα αρθρο στο φορουμ παλαιοτερα με τιτλο ' Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΖΑΡΩΝ " καθως και ενα αλλο με τιτλο 'Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ' διαβασε τα παλι. Εγω τα πληρωσα ακριβα με χτυπημα στο αυτοκινητο μου και ζημια 3000 ευρω. ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟ, ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΙ ΦΟΡΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ! Σου λεω το περισσοτερο απλο για να καταλαβεις. Σε λιγο φιλε Σταυρο μπαινει σε κυκλοφορια τηλεφωνικη συσκευη που θα μιλσς με καποιον φιλο σου και το ολογραμμα του φιλου σου θα παρουσιαζεται απο την συσκευη δικην ...φαντασματος! Αυτο το ολογραμμα αργοτερα μπορει να χρησιμοποιηθει και στον ουρανο για να βλεπεις τον ανθρωπομορφο Θεο η τον ..Ουριηλ 'η οποιον αγγελο θελουν εκεινοι! Εχουν χαρτογραφισει ολον τον πλανητη με τα σεισμογενη ρηγματα και ετσι μπορουν να δραστηροποιησουν τα ρηγματα προκαλωντας σεισμους κατα βουλησιν! Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ!!! Δεν μπορω να γραψω αλλα απο εδω και μην νομισεις οτι ειμαι ο νεος ...Φουρακης, [ο Θεος ας αναπαυσει την ψυχη του], απλως ειμαι μια ...'Μυστικη Υπηρεσια' μόνος μου.;-] :-]] ΧΑΜΠΕΜΟΥΣ ΠΑΠΑΜ !!! Γιαβολ καμαρατ! Σημ. Να ξαναδιαβασεις τους τρεις Σωματοφυλακες και τον ρολο του Καρδιναλλιου Ρισελιε και με ποια ...κρινοωμοφορουσα συνεργαζονταν καθως και το χρωμα των στολων, των δικων του σωματοφυλακων. ΚΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ και ΚΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ!!!

stavrosx1

... καλημέρα φίλε Χρήστο ...
... χρήσιμα όλα όσα αναφέρεις ...
... θα τα επανεξετάσω ...
... καλά να περνάς αυτές τις μέρες ...
... έρρωσο ...

chris97

Αγαπητε φιλε Σταυρο αυτα τα εγραψα διοτι με πειραξε Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΟΥ διαθεση!! Ας τα λεμε ΟΛΑ και ΟΧΙ επιλεκτικα! Οχι βεβαια οτι αγνοω τα γεγονοτα με τον Μαξ Μερτεν το ...μπουμπουκι των Γερμανικων Μυστικων Υπηρεσιων. Μου ειναι γνωστα. Οπως ειναι σαν ακουω ακομα τη φωνη του Ανδρεα Παπανδρεου που καταπονημενος,αποκαρδιωμενος και αρρωστος εβγαλε κραυγη μεγαλη προς τους βυθισμενους εν υπνω αθωους, ιδεολογους Πασοκους λεγοντας εκεινο ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟΣ !!! Ομως το κομμα το πηρε εκεινος που ο αδελφος του [ακουγονται φημες που εγω δεν μπορω ουτε να διαψευσω ουτε να επιβεβαιωσω]καθηγητης στη Γερμανια υπηρετει λενε οι κακες γλωσσες στις Μυστικες Υπηρεσιες της Γερμανιας. Ετσι και μετα απο λιγο απο τους ουδετερους-συνεργαζομενους και στον β' παγκοσμιο πολεμο με τους Γερμανους, Τουρκους ΦΑΓΑΜΕ ΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ !!! Αλλα εκεινο που με μπερδευει λιγο, δεν ηξερε ο αρτια πληροφορημενος και πανεξυπνος Μεγαλος Ανδρεας Παπανδρεου τον ΚΑΡΛ ΟΡΦ με την ΚΑΡΜΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑΝΑ;;; Αλλα ας δεχτω αυτο που εγραψες... οτι σαν εργο του Ναζισμου δεν επρεπε να ξεχαστει και φροντισε να τον βαλει... ΥΜΝΟ του ΠΑΣΟΚ !;-] Neutral|| Σταυρο ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ και ΛΕΥΚΩΝ ILLUMINATI και ΟΧΙ των ..γιαλαντζι. Και παλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .....ερρωσο! Εχεις δυνατο μυαλο και η Πατριδα αλλα και ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΛΟΣ θα σε χρειαστει! Το κινημα των ΛΕΥΚΩΝ ILLUMINATI αγαπαει ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ διοτι ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ και Χωρις ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΥ! Με ποιο δικαιωμα αυτοι που θελουν κτημα τους τον ΘΕΟ του εδωσαν προσωπο και χρωμα λευκο. Οι κιτρινοι οι μαυροι και γενικα ολες οι αλλες φυλες ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΛΕΥΚΟ ;;; Δεν φανταζει αυτο ρατσιστικο και υποπτο ; Ειμαι βεβαιος οτι θα βοηθησεις και συ να επικρατησει η ΛΟΓΙΚΗ σε εναν κοσμο που ΠΑΡΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ !!! Ελα μαζι μας να παντρεψουμε { σαν ενα μικρο παραδειγμα } τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ με τοον ΑΒΙΚΕΝΑ τωρα που και σε αυτες τις χωρες θα πλησιασει Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!! Ειχα γραψει καπου νομιζω στο αρθρο μου "Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ " οτι η Τουρκια δεν μπορει να διαδραματησει σωστο και αποδεκτο απο τους φιλους Αραβικους Λαους ρολο, λογω ΦΟΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ αλλα και λογω του ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ που την αναγκαζει με τον Γερμανοσπουδαγμενο Σταρενιο ..ωχ λαθος.. Νταβουτογλου ηθελα να πω, να παιξει ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΓΝΙΔΙ οραματιζομενη ενα ΠΑΝΤΟΥΡΑΝΙΚΟ κρατος ! Ο μη προσωπικος ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΕΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δηλ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και Ο ΣΟΦΟΣ ΑΒΙΚΕΝΑ μεταφραστης του Αριστοτελη στα Αραβικα μαζι με τον Αγγλο ΣΕΡ ΛΩΡΕΝΣ που δεν εμπνεουν φοβικα συνδρομα ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙΣΟΥΝ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ τους φιλους Αραβες ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!! Γενοιτο !!! [σημ. Ποτε δεν ημουνα εναντια στους φιλους Αραβικους Λαους αλλα μονον ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ, διοτι μπορουσα να ΠΡΟΜΑΝΤΕΥΣΩ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ !!! Αυτο ηταν και μονον που ισως στο παρελθον να υπηρξα επικριτικος ακομη και ενδεχομενως σκληρος απεναντι τους. Ομως αυτα ας τα αφησομε στα χερια των ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και ΑΒΙΚΕΝΑ να τα οδηγησουν στη ληθη!!! Γενοιτο!

stavrosx1

... φίλτατε Chris97 ακόμη "πληρώνω" εκείνο το θέμα με τη Συρία ...
... το θυμάσαι;
... 29-5-2006 στο Φορουμ του Παθ ...
... για το λόγο αυτό δεν αφήνω τίποτα στα χέρια ούτε του Αριστοτέλη ούτε πολύ περισσότερο του Αβικένα ...
... όλα περνάνε από τη δική μου κρισάρα ...
... σωστό ή λάθος, η νεκροψία θα δείξει ...
... να 'σαι καλά, γιατί μου θύμησες και ωραίες εποχές στο "φόρουμ" ...
... εκείνα τα παιδιά από τις σκανδιναβικές χώρες τί κάνουν; Εχεις κανένα νέο;
... έρρωσο ...

 pingback [...]Πολλοί μάλιστα ξαναθυμήθηκαν τις γερμανικές αποζημιώσεις τις οποίες οι κυβερνήσεις που ψήφιζαν οι Νεοέλληνες ποτέ τους δεν διεκδίκησαν, άλλες γιατί δωροδοκήθηκαν κι άλλες γιατί απειλήθηκαν ή εκβιάστηκαν. Να μην ξεχνάμε πως ο «Εθνάρχης» Καραμανλής είχε κάποιο μπλεξιματάκι με τον εγκληματία πολέμου Μέρτεν. Κύριε Ροΐδη, Ο κ.Μίκης Θεοδωράκης (ΚΚΕ, ΝΔ κλπ), μη αντέχοντας την απουσία του από τη σκηνή, αποφάσισε να μας σώσει και να διασκεδάσει την πλήξη του και τον ανικανοποίητο εγωϊσμό του. Βρήκε ένα[...]

chris97

πολυ Σταυραετε για την ...διασωση των προφητικων μου προβλεψεων. Ενα μεγαλο ευχαριστω επισης που τα εκθετεις τωρα και στα υπολοιπα μελη του φορουμ [εαν εχουν προσβαση}... Σαν ...τυμβωρυχοι ερευνηται της ιστορικης αληθειας εχομε χρεος προς τους νεους να γνωριζουν ιστορικα γεγονοτα που ειτε λογω ηλικιας ειτε δεν ειχαν την πολυτελεια του χρονου να ερευνησουν... έρρωσο.... ΥΓ.: Θα ηθελα ομως να με ενημερωσεις, αυτα εχουν διαβαστει απο τα αλλα μελη ή απεσταλησαν μονον στο ε-μαιλ μου ;

stavrosx1

... φίλτατε Chris γεια σου ...
... η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει περιέλθει στην αντίληψη 1.273 αναγνωστών της Stavrovelonias ...
... αυτό τον αριθμό δίνει η "στατιστική" υπηρεσία ...
... έρρωσο ...

chris97

Αγαπητέ μου φίλε και αδελφέ Σταυρο σε ευχαριστω για μια φορά ακόμη για την διασωση των γραπτων μου.Πολύ περισσότερο δε τώρα που έχω δεχτει μια επίθεση απο καποιον μικρονο'ι'κό που μάλλον αυτα που γράφω αδυνατει να τα ερμηνευσει και με απεκάλεσε "γερμανοτσολιά" και έβρισε χυδαια την πεθαμενη απο χρόνια μητέρα μου.Έχω καταλάβει ποιός ειναι διοτι μόνον ένας ειχε ασυλία απο τους φίλους του Παθφα'ι'ντερ να βριζει απο το πρωτο και σοβαρο φόρουμ.Το όνομα αυτού τότε "segomo".Γνωρίζω ποιός ειναι.Αυτο που με εκπλησσει ειναι Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ διότι εχω φερθει με τον καλύτερο τροπο και σε αυτο αλλά και στον πατερα του σε καποια περιπετεια με την υγεια του.Εχω συμπαρασταθει στον πατέρα του καλύτερα και απο αδελφός του.Βεβαια το παιδί εχει πραγματι προβλημα διανοητικό και έτσι δεν μπορώ να του κρατήσω κακία διότι ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ και αμφιβαλω εαν ο πατερας του γνωριζει ο ίδιος την διαγωγή του παιδιού του.Έτσι το αφήνω να περάσει.Να εισαι καλά εσυ και η οικογένειά σου. .......'ερρωσο....

Phedon_60

Τι να πρωτοπει κανείς. Τα Υπουργεία που τα κατάντησαν ενάντια αυτών που αντιπροσωπεύουν;Τις αποζημειώσεις που δεν πήγαν στα θύματα αλλά στους θύτες, τους επονομαζόμενους εθνοσωτήρες.

 pingback [...]μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της εφαρμογής της διαταγής της 7ης Ιουλίου της τοπικής Komandatur για «τα μέτρα κατά των Εβραίων και των περιουσιών αυτών» στην περιοχή της Μακεδονίας. Κατά σύμπτωση την ίδια εποχή υπηρετούσε στα γραφεία της Βέρμαχτ στη Θεσσαλονίκη ο Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και αργότερα πρόεδρος της Αυστρίας. Πηγη: http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/09/ypothesh-karamanlh-merten-1959-.html[...]

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog